Bloggen

Bloggen

Stilhedens lyd

KlummerPosted by Marianne Gade Wednesday, March 16 2016 12:24:11

Der er mange former for stilhed: Åndeløs stilhed, pinlig stilhed, pludselig stilhed, anspændt, lyttende, ladet, ja, sågar larmende stilhed. Men det er især inden for de sidste år, jeg er blevet opmærksom på nuancerne. Oftest, når jeg er ude at holde foredrag. Det starter med lyttende stilhed, hvor tilhørerne almindeligvis er vågne og opmærksomme. Men under foredraget kan det ske, at stilheden bliver intens, nærmest stoflig. Det er, når foredragsholderen har sagt noget uventet, provokerende, noget der skærper opmærksomheden. Så bliver stilheden hørbar, man plejer at sige, at man ville kunne høre en knappenål falde til jorden.

For foredragsholderen er dette det gyldne øjeblik, han har tilhørerne i sin hule hånd, nu gælder det om ikke at misse; for den åndeløse stilhed skal gerne munde ud i rolig erkendelse. Jeg plejer at tænke, at hvis den særlige stilhed opstår tre gange under et foredrag, så er succesen hjemme.

Stilhed er ikke blot fravær af lyde, stilhed har lige så mange facetter som det talte sprog. For eksempel i kirken ved begravelser, lige inden orglet sætter i: Nu er vi samlet og kan bare vente, der er ikke mere at sige. Så lyder de tre klokkeslag, stilheden brydes og begravelsen kan begynde.

Men ikke alle holder af den form for stilhed. Nogle finder den dyster og ubehagelig, de foretrækker blid musik, gerne afdødes yndlingsmusik. Dulmende og adspredende. Den strenge stilhed er udskiftet, men tænk engang, hvilket kraftfuldt sprog stilhed er.  • Comments(0)//blog.mariannegade.dk/#post167