Bloggen

Bloggen

Værdier

KlummerPosted by Marianne Gade Tuesday, June 14 2016 18:04:42

Den gamle dame, der bor ovenpå i vores italienske hus, har ikke meget. Til gengæld byder hun gerne på kaffe og biscotti (kiks), samt chokolader til vores barnebarn, som er på besøg med sine forældre. Om ikke andet, hejser hun en julekugle i en snor ned til ham fra sin altan. Hendes bolig består af to stuer og et køkken med et smalt aflukke, hvor hun sover på en divan.

Til gengæld har hun to små altaner med den allerskønneste udsigt over bjergene. Hendes malede vægge i stuerne skaller, salpeteren drysser af i flager; men hun har et loftsmaleri i den pæne stue af en ørn, der svæver roligt på en lyseblå himmel. ”Ørnen bærer modet i hjertet,” står der neden under.

Hendes liv har været ganske hårdt. Hendes far døde i krig, da hun var lille, hendes mand døde i krig, da hendes børn var små. Nu har hun to sønner, der begge er soldater. Billederne står ovenpå glasskabet; hun fortæller gerne om dem.

Pensionister hernede modtager i social pension, svarende til vores folkepension, 600 Euro om måneden, altså 4.500 Kr. Til gengæld ejer de fleste pensionister deres boliger og kræver ikke meget til livets ophold. Det sociale liv består af kirken og samværet med de andre kvinder uden for i solen på en trappesten; mændene samles på torvet.

Jeg havde længe funderet over, hvordan hun kom op ad de stejle trapper til sin bolig. Nu ved jeg det! Hun kravler. Med sine 88 år, opsvulmede ben, dårlige hjerte og dårlige ryg. For friheden er værdifuld, og hun må som ørnen bære modet i hjertet.  • Comments(0)//blog.mariannegade.dk/#post170