Bloggen

Bloggen

Må jeg se billetterne?

KlummerPosted by Marianne Gade Tuesday, October 18 2016 17:21:36

En typisk dansk egenskab er træghed. Trægheden viser sig på mange måder, f.eks. når man rejser med tog. Når man nærmer sig den plads, der står på den indkøbte pladsbillet, og det viser det sig, at pladsen allerede er optaget af en passager uden pladsbillet. Gør man opmærksom på situationen, rejser vedkommende sig uhyre langsomt og modvilligt. Eller foreslår, at man bare kan sætte sig over på den tomme plads på den anden side af gangen med risiko at den rette ejermand dukker op ved næste skift.

Det synes slet ikke at gøre indtryk, at man har betalt for at komme til at sidde ned. Som for nylig, da passageren overfor trøstende sagde til den forviste: ”Så kom du bare over til mig.” Hvilket efterlader én med en fornemmelse af at være unødigt nidkær og rethaverisk. Herregud, vi skal jo alle sammen være her…

Sidste gang jeg rejste i tog med mit barnebarn og gjorde krav på de to pladser, vi havde pladsbilletter til, var bedstemoren, der sad på den ene af dem, meget uvillig til at flytte sig. ”Hende dér,” sagde hun og pegede på barnebarnet, ”kan ikke tåle at køre baglæns.” Da jeg indvendte, at så kunne hun jo have købt en billet til hende i den rigtige retning, svarede hun ”Jamen jeg kunne jo ikke få nogen.” Da jeg fastholdt, rejste hun sig med en mine, som om al verdens fortrædelighed var overgået hende.

Der er ingen tvivl. Vi har opnået et af verdens mest lige samfund; så lige, at folk føler sig uretfærdigt behandlet, hvis de skal vige pladsen for andre - med eller uden billet.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.