Bloggen

Bloggen

Fristedet

KlummerPosted by Marianne Gade Tuesday, October 18 2016 17:28:13

Det er blevet moderne i arbejdssammenhænge at tale om at lægge honningdepoter ud. At der skal være noget at se frem til i den stressede hverdag. Ferier og forlængede weekender, rejser og spaophold fungerer som honning, ja, der er hel honningindustri i gang under mottoet Forkæl dig selv.

I den sammenhæng tænker jeg ofte på min mands farfar, proprietæren, med hustru, børn og mange ansatte, der i mine øjne viste sig som en fremsynet mand. Empatisk og handlekraftig på samme tid.

Tiden var 1930’erne, og det var stor opgave for hans kone at være husmor for en så stor husholdning. Desværre viste hun tilmed evner for hønseavl, og det greb om sig. Hønseholdet voksede uophørligt, og nye hønsehuse skød ubønhørligt op overalt. Selv om hun vægrede sig tappert.

Nu kunne man fristes til at kalde husbonden for en tyran, men han gjorde noget, som jeg i det mindste aldrig har hørt om: Han lod bygge et fristed til hende; et refugium i skoven, der hørte til gården, og hvor hun kunne opholde sig, når hun trængte til at være fri for sine pligter. Og der var vel at mærke ikke tale om en hytte i vildmarken, nej, det var et fint lille hus, der lå ned mod åen med en tilplantet og velpasset have. Et værdigt refugium, hvor en kvinde kunne komme til kræfter.

Tænk engang, hvis den slags var muligt i dag! Tænk, at kunne trække sig tilbage, inden man fik stress, angst og depression. Jeg imponeres til stadighed over denne mand, der så så langt. Og som ikke var for nærig til at ofre noget  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.